Δελτία Τύπου

Δελτία Τύπου

04/08/2023

Η Επιθεώρηση Εργασίας στη μάχη κατά του εργασιακού trafficking, με συνεχείς ελέγχους και πρόστιμα 1,2 εκατ. ευρώ

Επιστροφή

Πρόστιμα 1.230.500 ευρώ επέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας στη διάρκεια πρόσφατων ελέγχων, με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων που έχει σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.

Οι νέοι έλεγχοι κατά του εργασιακού trafficking έγιναν στο πλαίσιο των ημερών κοινής δράσης EMPACT, από τις αρχές επιθεώρησης εργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, υπό τον συντονισμό της Europol και την υποστήριξη της Eurojust, της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας και της Frontex.

Κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων πραγματοποιήσαν τους ελέγχους από κοινού με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και περιπτώσεις θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση. Η ελεγκτική δράση στόχευε σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής (π.χ. θερμοκήπια και συσκευαστήρια), χονδρικού και λιανικού εμπορίου, εστίασης, διαχείρισης αποβλήτων, παραγωγής τροφίμων, εταιρείες απασχόλησης εργαζομένων (ΕΠΑ), οργάνωσης εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γραφείου και καταλύματα. Οι έλεγχοι εστίασαν σε κλάδους έντασης εργασίας, όπου είναι πιθανότερο να εντοπιστούν εργαζόμενοι των οποίων παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα.

Σε σύνολο 271 ελέγχων, διαπιστώθηκαν 165 παραβάσεις (αδήλωτη εργασία, παράνομη απασχόληση αλλοδαπών, παράνομη απασχόληση ανηλίκων, μη υποβολή ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, χρονικά όρια εργασίας, υποδηλωμένη εργασία κ.α.) και επιβλήθηκαν 188 πρόστιμα ύψους 1.230.500 ευρώ. Σημαντικός αριθμός ελέγχων, για πιθανά θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, είναι σε εξέλιξη.

Λήψη Εγγράφου
Μετάβαση στο περιεχόμενο